Kako ojačati imunitet

Kako ojačati imunitet u zimskom periodu?

adminmaxima Comments 0 17/11/2022

Kako ojačati imunitet? Pitanje koje sve češće čujemo u ovo doba godine.

Svako godišnje doba donosi izazove za organizam čovjeka. U toku ljeta njega kože i zaštita od štetnog sunčevog zračenja su prioriteti. Tokom proljeća trudimo se da sprečimo alergije, a u zimskim mjesecima kako da ojačamo imunitet da bismo izbegli prehlade i grip koji su vjerni pratioci ovog doba.

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od različitih virusa, bakterija i drugih uzročnika infekcija. Ujedno, obezbeđuje brži oporavak ukoliko dođe do bolesti.

S obzirom da čini osnovu očuvanja zdravlja apoteke Maxima vam daju odgovor na pitanje: „kako ojačati imunitet“.

Zdrava ishrana za zdrav život

Zimski mjeseci su u znaku slavlja i bogate trpeze. Gotovo je nemoguće odoljeti ukusnim đakonijama, slavskim kolačima i jakim jelima. Ipak, stručnjaci savjetuju da u takvoj ishrani budemo umjereni.

Kako ojačati imunitet

Ukoliko ste jednog dana pretjerali sa konzumiranjem kaloričnih ili nezdravih namirnica, već sutradan okrenite se zdravom jelovniku. Umjesto praznične torte zasladite se nekom poslasticom od voća ili se ugrijte šoljom kakaoa, a gazirane sokove zamijenite cijeđenima.

Za jačanje imuniteta zimi preporučuje se izbalansirana ishrana bogata posnim mesom, ribom i pečurkama. Ove namirnice pružaju tijelu proteine potrebne za izgradnju ćelija i stvaranje antitijela. Takođe, u svoj jelovnik uvrstite mahunarke, orašaste plodove, zeleno povrće i voće. Izbjegavajte upotrebu aditiva i rafinisanih šećera.

Da biste tijelu osigurali dovoljno esencijalnih masnih kiselina obavezno dodajte i biljno ulje (maslinovo ili laneno).

Kako ojačati imunitet? Oslobodite se stresa

Stres je glavni pokretač smanjenog imuniteta. Zato nastojite da pronađete najbolje sredstvo kojim ćete se osloboditi nagomilane nervoze i napetosti. Šetnja po svježem vazduhu, vježbanje, čitanje, slušanje muzike – samo su neke od aktivnosti koje luče hormon sreće i ublažavaju stres.

Kako ojačati imunitet? Pojačajte unos vitamina i minerala

Iako su svi vitamini i minerali neophodno za očuvanje zdravlje u zimskom periodu preporučuje se pojačan unos cinka i vitamina D.

Cink je ključni mineral za jačanje imuniteta i otpornosti organizma, jer ima antivirusno i antibakterijsko djejstvo. Takođe, važan je u sintezi proteina, zarastanju rana, i diobi ćelija, kao i u stvaranju genetskog materijala u svim ćelijama. Svojim umirujućim efektom utiče i na mentalno zdravlje, te nedostatak cinka može da dovede do hroničnog umora, pada koncentracije, nervoze, pa i depresije.

Kako ojačati imunitet

Preporučena dnevna doza cinka se kreće od 2 mg za bebe do 11 mg za odrasle muškarce.

Vitamin D, takođe, ima važnu ulogu u jačanju imuniteta. Zahvaljujući njemu naše tijelo apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink, te direktno utiče na zdravlje kostiju i zuba, pluća i kardiovaskularnog sistema. Učestvuje i u upravljanju rastom i razmnožavanjem ćelija. Što znači da je značajan za smanjenje rizika od pojave kancera.

S obzirom da se vitamin D prirodno sintetiše pod uticajem sunčeve svjetlosti, u zimskim mjesecima nemoguće je na taj način dobiti dovoljnu dozu, te je neophodna suplementacija. Preporučena dnevna doza zavisi od uzrasta i kreće se od 400 međunarodnih jedinica za djecu do 800 za osobe poznih godina.

U zimskom periodu za jačanje imuniteta posjebno se preporučuje upotreba Orthomol Immun preparata. Ovaj preparat namenjen je za jačanje imunog sistema, kod prehlada, gripa… i drugih stanja praćenih iscrpljenošću i malaksalošću.

Orthomol Immun mogu koristiti i hronični pacijenati, kao i starije osobe, kod imunodeficijentih stanja, poslije intervencija, kao i poslije hemioterapije.

Riječ je o hrani za posebne medicinske namjene koja daje podršku vašem imunom sistemu. Kombinuje sve neophodne antoksidanse, minerale, fitonutrijente, u pravim dozama i pravom balansu, kako bi postigao maksimalnu efikasnost i pružio maksimalnu podršku vašem imunom sistemu u prevenciji i borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

Vitamine i minerale koji će vam pomoći da ojačate imunitet u zimskom periodu možete pronaći u bogatoj ponudi apoteke Maxima.

 

 

 

 

0 Comments

Оставите одговор