Perut

adminmaxima Comments 0 12/07/2019

Perut je uporna i dosadna pojava koja kvari vaš izgled.

Od davnina je lijepa i bujna kosa zaštitni znak dama. Tako je u staroj kineskoj kulturi način na koji se vezivala, češljala i sekla kosa pokazivao socijalni i društveni status, kao i religiju i profesiju. Svima je dobro poznato da je njega kože i kose u Egiptu bila na najvišem nivou. Dok je u Rimu opadanje kose smatrano fizičkim nedostatkom.

Težnja o ljepoj kosi nije se promijenila do današnjih dana. Upravo je ona glavno sredstvo za samopoštovanje i samopouzdanje, jer čini da se osećamo srećno i zadovoljno. Te ne čudi što joj podjednaku pažnju posvećuju i žene i muškarci.

Kosa nije samo ukras našem licu. Ona je i odraz našeg zdravlja i životnih navika. Stres, nesanica, nepravilna ishrana, pa i anemija ostavljaju traga na čitavom tijelu, uključujući i kosu. Dlaka gubi sjaj, postaje krta, a neretko se javlja i perut.

Koliko je kosa moćni aksesoar najbolje govori podatak da mnogi prilikom upoznavanja prvo primate kakvu frizuru imate. Zato perfektna šminka i savršen stajling često ostaju po strani ukoliko vaša kosa ima perut.

Da biste izbjegli neprijatne bijele tragove na svojoj garderobi apoteke Maxima vam otkrivaju najbolje preparate protiv peruti.

Perut nije bolest, već kozmetički problem!

Svaka ćelija u organizmu ima svoj životni ciklus. Nakon izvjesnog vremena odumire i tijelo je odbacuje. Isto se dešava i na površini kože. Epiderm se spontano obnavlja na 4 nedjelje. Ovaj proces se odvija neprimetno.

Međutim, u pojedinim slučajevima dolazi do disbalansa, pa se nove ćelije stvaraju brže nego što se stare odbacuju. Odnosno, gljivica Pityrosporum ovale, koja je prirodni stanovnik vlasišta, podstaknuta određenim promjenama brže se razmnožava. Pod njenim dejstvom dolazi do isušivanja i ljuštenja kože. Posljedica toga jesu vidljive ljuspice na glavi i odjeći, koje su obično praćene svrabom.

Perut se javlja u dva oblika. Suvi se manifestije u vidu bijelih, sitnih ljuspica koje prilikom češanja opadaju sa glave. Dok masan perut nastaje povećanom produkcijom sebuma. Karakterišu ga deblje, ljepljive ljuspe koje se nakupljaju stvarajući masni sloj. Često je problematična koža povezana sa ovim tipom peruti.

perut

Šta uzrokuje perut?

Procjenjuje se da oko 40 odsto ljudi u svijetu ima perut. Može se javiti u bilo kom životnom dobu kod oba pola. Mada je češći kod muškaraca.

Pored problematične, masne kože, kao uzrok peruti može biti i suva koža. Pojava je naročito izražena zimi. Kombinacija hladnog vazduha i toplih prostorija dovodi do dodatnog isušivanja ovog tipa kože. Zbog toga njega kože u hladnim danima mora da obuhvati i posebne preparate za kosu.

Perut može biti i genetski predodređen. Naime, postoji veći rizik da se pojavi ako se jedan od roditelja već suočavao sa ovim problemom.

Ipak, za pojavu peruti najčešće smo sami krivi. Stres, nedostatak cinka, vitamina B i dobrih masti u ishrani, kao i neredovno pranje kose i upotreba agresivnih preparata glavni su faktori. Takođe, seboreični dermatitis, psorijaza, Parkinsonova bolest i druga neurološka oboljenja se navode kao uzročnici ovog estetskog problema.

Kako se osloboditi peruti?

Najbolji način da se riješite peruta jeste upotreba posebnih šampona. Oni djeluju i na simptome i na uzročnike.

Među njima se posebno izdvaja La Roche Posay Kerium DS intenzivni šampon protiv peruti. Zahvaljujući posebnoj tehnologiji stvorena je formula koja ciljano djeluje na korijen, čisteći skalp i lojne žlijezde. Na taj način otklanja perut i sprječava ponovno vraćanje. Istraživanja su potvrdila da za samo 3 nedjelje upotrebe vaša kosa postaje preko 90 odsto sjajnija i elastičnija. Čime je omogućeno i lakše oblikovanje.

la rosche posay kerium DS intenzivni šampon protiv peruti 125ml apoteka maxima

Biokap šampon protiv peruti je bogat uljima i biljnim ekstraktima. Kombinacija ekstrakta Helichrisuma i esencijalnih organskih ulja Melaleuca Alternifolia i Rosemari čisti kožu glave. Mentol daje osjećaj svježine, pa nestaje neprijatni svrab. Dok ekstrakti Cactus, organske crvene ribizle i Agave vraćaju ravnotežu i normalno funkcionisanje kose i kože.

Blue cap šampon je baziran na cink-pirition, te je značajan ne samo u borbi sa perutom već i u liječenju seboroičnog dermatitisa. Blaga formula temeljno čisti i hidrira kožu glave. Ujedno, otklanja suvišne masnoće. Rezultati su vidljivi već nakon prve nedjelje.

Šampone protiv peruti možete pronaći u bogatoj ponudi apoteke u Podgorici, Tivtu i Budvi, Maxima.

0 Comments

Оставите одговор