Tantum Rosa irigator

Pakovanje: 500ml

PDV je uračunat u cijenu proizvoda.

Šifra proizvoda: 5310

Cijena na upit

Description

Terapijske indikacije

  • nespecifični vaginitis
  • pre i post operativna profilaksa kod ginekoloških hirurških intervencija
  • vaginitis koji se javlja kao posledica radio-terapije
  • kao antiinflamatorno sredstvo kod erozivnog, ulceroznog ektocervitisa ektropiona grlića materice
  • kao antiinflamatorno sredstvo kod žena koje koriste spiralu
  • kao adjuvantna terapija kod kandidijaze i infekcija trihomonasom
  • kao adjuvantna terapija kod atrofičnog vaginitisa u toku primene estrogena u postmenopauzi

Doziranje i način primene

Sadržaj jedne kesice rastvoriti u ½ litra mlake vode i rastvor odmah upotrebiti za vaginalno ispiranje. Ispiranje obavljati 1-2 puta dnevno.

U apoteci se može nabaviti irigator (npr. Tantum-Rosa irigator) za upotrebu pripremljenog Tantum-Rosa rastvora za vaginalno ispiranje. Irigator napuniti pripremljenim rastvorom. Kanilu uvesti u vaginalni otvor. Stiskajući irigator istisnuti rastvor. Izvući kanilu iz vaginalnog otvora sa irigatorom u stisnutom stanju.

Vaginalno ispiranje se obavlja u tuš kabini, kadi, na toaletu ili bideu.

Kontraindikacije

Poznata preosetljivost na aktivnu supstancu ili bilo koju komponentu sadržanu u leku (videti odeljak 6.1).

Posebna upozorenja

Lokalna upotreba rastvora ne remeti uobičajene citološke i bakteriološke tehnike bojenja te se odgovarajući pregledi mogu nesmetano sprovesti.

Kod infekcija izazvanih Kolpitidama (bakterijske, gljivične infekcije, Trihomonas) pored primene vaginalnog rastvora pripremljenog sa Tantum-Rosa granulama neophodno je terapiju dopuniti nekim specifičnim lokalnim i/ili sistemskim hemoterapeutikom.

Dugotrajna upotreba lekova za lokalnu primenu može izazvati preosetljivost. U tom slučaju prestati sa upotrebom leka i primeniti odgovarajuću terapiju.

U slučaju vaginalnog krvarenja ili leukoreje pacijent bi se pre upotrebe preparata trebao posavetovati sa lekarom. Lek Tantum-Rosa je namenjen za vaginalnu primenu i ne sme se piti.

Interakcije

Interakcije sa drugim lekovima nisu poznate.

Trudnoća i dojenje

Benzidamin nema teratogeno dejstvo i nema uticaja na normalan razvoj ploda. Koncentracija leka u krvi nakon lokalne primene rastvora je suviše niska da bi izazvala sistemski efekat. Upotreba Tantum-Rosa vaginalnog rastvora nije kontraindikovana u toku trudnoće i dojenja.

Upravljanje vozilom

Lokalna upotreba benzidamina u preporučenim dozama nema uticaja na sposobnosti upravljanja motornim vozilom i rukovanju mašinama.

Neželjena dejstva

Iako se lokalno primenjen Tantum-Rosa vaginalni rastvor dobro podnosi, ne možemo isključiti mogućnost eventualne pojave alergijskih reakcija. Pri dužoj upotrebi leka ili primeni na većim površinama mogu se javiti neželjeni efekti kao što su osećaj suvoće služokože usta, pospanost, poremećaj sna, nemir, vizuelne halucinacije (igranje oka, hromatska aberacija i pojavu belih tačkica pred očima). Ukoliko se pojavi neko navedeno neželjeno dejstvo, privremeno prekinuti upotrebu leka.

Predoziranje

Nisu prijavljeni slučajevi predoziranja pri lokalnoj primeni vaginalnog rastvora.U slučaju da se proguta velika količina rastvora (10 mg/kg) mogu se javiti neželjeni efekti kao što su nesanica, nemir, vizuelne halucinacije (igranje oka i pojavu crnih tačkica pred očima). Nema specifičnog antidota. U slučaju predoziranja obavestiti lekara i primeniti simptomatsko i potporno lečenje (npr. ispiranje želudca). Održavati hidrataciju organizma.

Farmakodinamika

Farmakoterapijska grupa:G- Genitourinarni sistem i polni hormoni; G02- Ostali ginekološki lekovi; G02C- Ostali ginekološki preparati; G02CC- Antiinflamatorni proizvodi za vaginalnu primenu; G02 CC03 – Benzidamin

ATC kod: G02CC03Benzidamin je indolski nesteroidni antiinflamatorni (NSAI) lek za lokalnu primenu u obliku vaginalnog rastvora. Benzidamin je lipofilan u pH 7,2, deluje stabilizujuće na membranu ćelija i ima lokalno anestetičko dejstvo. Za razliku od drugih NSAI lekova, benzidamin ne inhibira ciklooksigenazu ili lipoksigenazu (10-4 mol/l) i ne

izaziva ulceracije. U koncentraciji od 10-4 mol/l benzidamin stimuliše sintezu PGE2 u makrofagima. U

koncentracijama između 10-5 i 10-4 mol/l znatno inhibira formiranje reaktivnih vrsta kiseonika u fagocitima. U koncentraciji 10-4 mol/l inhibira agregaciju i degranulaciju limfocita. Najjače dejstvo bendizamina u in vitro uslovima je smanjenje adhezije leukocita na vaskularni endotel (3-4 puta 10-6 mol/I). Studije na pacovima su pokazale antitrombotsko dejstvo benzidamina (ED35 9,5 mg / kg p.o.) i smanjenu smrtnost miševa nakon primene trombocitnog aktivacijskog faktora (PAF) (50 mg / kg p.o. p<0,05).

Na osnovu navedenog smatralo se da benzidamin ostvaruje antiinflamatorno dejstvo kroz smanjenje promena u krvnim sudovima, dejstvom stimulisane adhezivnosti leukocita, tj. protektivno dejstvo na krvnim sudovima.

Lokalno anestetsko dejstvo je korisno za ublažavanje bola.

Benzidamin ima antiedematozno dejstvo, jer smanjuje propustljivost kapilara. Benzidamin ima antiseptično dejstvo.

Lek Tantum-Rosa se dobro podnosi. Deluje ciljano lokalno na simptome upale, bez izraženog sistemskog delovanja.

Farmakokinetika

Kod lokalne primene aktivna supstanca duboko prodire kroz površinske slojeve kože i sluzokože i akumulira se u zapaljenom tkivu.

Additional information

Brendovi

Tantum Rosa

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Related products