Podočnjaci

Podočnjaci – Kako se riješiti tamnih kolutova i kesica ispod očiju?

adminmaxima Comments 0 19/01/2023

Podočnjaci su čest problem ne samo žena, već i muškaraca širom svijeta.

Prema mišljenju mnogih oči su najljepši dio čovekovog lica. Ujedno, i prvi dio koji primijetimo na nakom prilikom upoznavanja. Kao posebno sredstvo komunikacije, u njima se ogledaju naša osjećanja.

Da bi vaše oči došle do izražaja neophodno je da i koža oko njih bude zdrava i njegovana. Nažalost, to često nije slučaj, jer su prisutni podočnjaci.

Zašto se javljaju podočnjaci?

Podočnjaci nastaju usled zadržavanja tečnosti u tijelu. Naime, u predelu oko očiju nema sloja masnog tkiva, već samo splet malih krvnih sudova i limfnih žlijezda. S obzirom da je koža tanka krvni sudovi su izraženiji usled dehidratacije, jer krv teče sporije i tamnije je boje. Posljedica toga jeste pojava tamnih krugova, čija boja se kreće od plavičaste do braon nijanse, zavisno od tipa kože. Stručno se naziva „perorbitalna hiperpirgmentacija“ ili POH.

Podočnjaci

U većini slučajeva pokretači ovog problema su stres i loše životne navike. Previše obaveza, nedovoljno vremena za odmor, konstantna napetost na poslu, anksioznost – samo su neki od faktora koji utiču na čitav organizam, dovodeći do brojnih promjena, uključujući i pojavu podočnjaka.

Nedostatak sna, takođe, je jedan od vodećih uzročnika. Mada se podočnjaci mogu javiti i nakon previše sati spavanja, jer se krv bogata kiseonikom skuplja u području ispod oka.

U uzročnike se svrstavaju i prekomjerno konzumiranje cigareta i alkohola, loša ishrana. Zapravo, podočnjaci su jedan od prvih znakova da organizmu nedostaje vitamin C, gvožđe ili cink.

Vjerovali ili ne, podočnjaci mogu biti nasljedni. Ukoliko vaši roditelji imaju podočnjake, veća je vjerovatnoća da će se tamni kolutovi oko očiju javiti i kod vas. Kod pojedinih se prvi znaci ispoljavaju još u djetinjstvu, a tokom godina stanje se pogoršava.

Kod ljudi u poznim godinama podočnjaci su najčešće posljedica starenja. Tokom godina koža gubi kolagen, te postaje opuštenija i tanja tako da krvni sudovi ispod očiju postaju vidljiviji. Dok kod mlađih generacije često su posljedica neadekvatne njege kože.

Tamni krugovi oko očiju mogu da ukazuju i na zdravstvene probleme. Anemija, kardiovaskularne bolesti, poremećaji u radu bubrega i jetre, problemi sa štitnom žlezdom, hormonski poremećaji, sezonske alergije – samo su neki od njih.

Kako ukloniti podočnjake?

Promjena životnih navika je osnova u borbi protiv tamnih krugova oko očiju. Ona podrazumijeva, prije svega, dovoljno sati zdravog sna, fizičku aktivnost i izbjegavanje stresnih situacija. Potrebna je i izbalansirana ishrana bogata nutrijentima. Stručnjaci preporučuju obavezno konzumiranje diuretskih namirnica, poput salate, krastavca, šargarepe, celera ili lubenice koje pospješuje izlučivanje tečnosti.

Kao dodatak ishrani možete unositi i suplemente bogate vitaminima i mineralima.

Najbolje kreme za podočnjake

S obzirom da je koža oko očiju osjetljiva, neophodna joj je posebna njega. Na tržištu postoje brojne kreme za njegu ovog područja, uključujući i otklanjanje podočnjaka. Među njima se posebno izdvaja Babor kozmetika.

Čuveni njemački brend ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji kozmetičkih preparata. Konstantno usavršanje znanja i tehnologije, kao i uvažavanje ekoloških standarda dovelo je da postane vodeća evropska kompanija u polju kozmetike.

Podočnjaci

Babor kreme za njegu očiju sadrže idealni balans aktivnih sastojaka koji ne samo da pružaju potrebnu dozu hidratacije, već i štite kožu oko očiju. Ujedno, poboljšavaju cirkulaciju u ovom predelu, dovodeći do otklanjanja tamnih kolutova oko očiju.

Djeluju, takođe, protiv znakova starenja. Redovnom upotrebnom usporavaju gubitak kolagena, te koža oko očiju postaje glatka, mladalačkog izgleda, bez bora.

Babor preparati za njegu kože oko očiju možete pronaći u bogatoj ponudi apoteka Maxima.

 

0 Comments

Оставите одговор